گروه مشهد | شهرآرانیوز؛ این روند پس از شروع جنگ تحمیلی نیز ادامه مییابد و در دوران دفاع مقدس، پیکر مطهر بیش از ۵هزار شهید نیروهای مسلح، بسیج، جهاد سازندگی، مجاهدان عراقی و افغانستانی و همچنین شهدای گمنام، شهدای ترور و شهدای کمیته انقلاب اسلامی در این مکان به خاک سپرده میشوند.
بین گلزارهای مشهد، گلزار شهدای بهشت رضا بیش از همه میزبان پیکر فرماندهان دفاع مقدس بوده است. شهیدان محمود کاوه، عبدالحسین برونسی، ولی ا... چراغچی، محمدحسن نظرنژاد، نورعلی شوشتری، رجبعلی محمدزاده، جلیل محدثی فر، علی اصغر حسینی محراب، ابراهیم شریفی، سیدعلی ابراهیمی، مهدی فرودی از جمله فرماندهانی هستند که پیکر مطهرشان در گلزار شهدای بهشت رضا آرام گرفته است.
البته خاک سپاری شهدا در بهشت رضا فقط محدود به دفاع مقدس نیست و باقی مانده پیکرهای غیرقابل شناسایی ۲۷ تن از شهدای عاشورای ۱۳۷۳ حرم رضوی نیز در قطعه شهدای گمنام این آرامستان به خاک سپرده شده است. همچنین با تحولات سوریه و شکل گیری تیپ فاطمیون برای دفاع از حرم آل ا... که استعداد آن بعد از مدتی توسط مجاهدان افغانستانی به لشکر نیز ارتقا مییابد، تدفین پیکر مطهر شهدا در بهشت رضا همچنان ادامه مییابد.
مدافعان افغانستانی این لشکر از جمله شهید علیرضا توسلی، فرمانده آن، و رضا بخشی، جانشین او و برخی شهدای ایرانی مدافع حرم لشکر فاطمیون از جمله محمدجواد محمدی، مرتضی عطایی، حسین حریری، مصطفی عارفی و حسین محرابی در قطعه شهدای همین آرامستان به خاک سپرده شده اند. علاوه بر این پیکر تعدادی از حجاج حج تمتع ۱۳۹۴ که در فاجعه منا به فیض شهادت رسیدند، در قطعه شهدای مدافع حرم بهشت رضا آرام گرفته است. ضمن اینکه شهدای مرزبانی و فراجا، شهدای خدمت، شهدای آتش نشانی، شهدای مدافع سلامت و شهدای امنیت، زینت بخش این گلزار هستند.
همه روزه به ویژه شبهای جمعه و در مناسبتهای خاص همچون نیمه شعبان، مردم بسیاری برای زیارت در گلزار شهدای بهشت رضا حضور مییابند. سالگرد شهدا، عطرافشانی مزار شهیدان در هفته دفاع مقدس و دهه فجر، برگزاری مراسم احیای شبهای قدر و تحویل سال، از برنامههای فرهنگی است که در این مجموعه برگزار میشود.
خواجه اباصلت، خادم مخصوص حضرت علی بن موسی الرضا (ع) و از همراهان امام بوده است که با ایشان از مدینه به طوس هجرت میکند و پیکرش پس از وفات در محل فعلی آرامگاه در جاده مشهد به فریمان به خاک سپرده میشود. بعدها توسط ارادتمندان اهل بیت (ع) بقعهای روی این آرامگاه بنا میشود.
در قسمت جنوبی آرامگاه اباصلت، آرامستانی به نام بهشت جوادالائمه (ع) قرار دارد. ابتدا با اوج گیری مبارزات مردم انقلابی مشهد علیه رژیم ستم شاهی در سال ۱۳۵۷ پیکر چند تن از شهدای انقلاب مشهد، به صورت مخفیانه در بهشت جوادالائمه (ع) به خاک سپرده میشود، سپس با پیروزی انقلاب اسلامی و شروع جنگ تحمیلی در شهریور ۱۳۵۹، پیکر مطهر شهدای دیگر نیز به شهر مشهد و بهشت جوادالائمه (ع) انتقال مییابد تا امروز این آرامستان میزبان ۵۵ شهید سرافراز دفاع مقدس و انقلاب باشد.
خواجه ربیع از رجال صدر اسلام است که پس از هجرت و اقامت در ایران، در محل فعلی آرامگاهش در قسمت شمالی شهر مشهد و ابتدای جاده کلات نادری به خاک سپرده میشود. مردم باتوجه به ارادتی که به خواجه ربیع دارند، از گذشته تاکنون اموات خود را در صحن این آرامگاه به خاک میسپارند. با اوج گیری مبارزات مردم انقلابی مشهد، در سال ۱۳۵۷، پیکر تعدادی از شهدا در این مکان به خاک سپرده میشود. همچنین پیکر مطهر برخی شهدای گران قدر کشورمان که از خطوط مقدم جبهههای نبرد به مشهد انتقال مییابند، پس از برگزاری مراسم تشییع در آرامستان خواجه ربیع به خاک سپرده میشود. گلزار شهدای خواجه ربیع که در ضلع شمال غربی آرامگاه واقع شده، امروز میزبان پیکر مطهر هزار و ۱۶۱ شهید انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، امربه معروف، مدافع حرم و درگیری با اشرار است.